Wednesday, October 5

lisää aktiivisuutta

Kun nyt kerran jaksoin olla aktiivinen yhdessä asiassa, niin miksen toisessakin:

Sosiaali- ja terveysministeriön toimikunta esittää korotuksia useisiin terveydenhuoltoon liittyviin maksuihin. Tarkoitus on koota kaikki maksut yhteen lakiin ja kieltää kuntia perimästä maksua muista kuin laissa mainituista palveluista.

Hyvä asia, noin periaatteessa. En nyt niitä yksittäisten maksujen korotuksiakaan kauheasti vastusta, vaikka kuulunkin juuri siihen köyhimpään kansanosaan jota ne eniten kirpaisevat. Kohtia, joista jaksan näin henkilökohtaisesti huolestua, on kolme:

  • terveyskeskuksen päivystysmaksun nostaminen samansuuruiseksi kuin sairaalan poliklinikkamaksu
  • terveyskeskusten välimaksukaton poistaminen
  • maksujen sitominen indeksiin, jonka perusteella hintoja korotetaan automaattisesti joka toinen vuosi
Poliklinikkamaksua nostettiin aikoinaan juuri sitä varten, että sillä voitaisiin ohjailla ihmisiä välttämään sairaalojen tukkeutuneita päivystyksiä. (Ohjailu on kaunis ilmaisu, erityisesti verrattuna siihen todellisuuteen jossa työtön tai opiskelija kärvistelee virtsatientulehtuksen kourissa viikonlopun yli, kun ei ole varaa maksaa ylimääräistä.) Muutos käsittääkseni helpotti edes vähän poliklinikoiden tungosta. Ei kai sitten tarpeeksi, koska se halutaan perua - eikä suinkaan laskemalla poliklinikkamaksua entiselleen.

Ihan kuin tämä ei jo riittäisi, haluavat siis myös poistaa välimaksukaton, joka on osaltaan auttanut pitämään sairastelijoiden rahanmenoa kurissa. Nykyisellään nimittäin voi arvauskeskuksessa käydessään valita, maksaako koko vuoden käynneistä 22€ vai 11€ / käyntikerta aina kolmanteen käyntiin saakka.

Jos siis haluaisi päästä arvauttamaan terveyttään, olisi maksettava 22€ joka kerrasta, kunnes tavoittaisi sen oikean maksukaton, joka on säädetty tuonne 590 euron korkeuteen. Siitä vaan sairastamaan. Kyllä se pian kolisisi, se maksukattokin, kun voimaan astuisivat vielä indeksikorotuksetkin.

Hesarissa todettiin, että mm. terveyskeskusmaksut nousisivat ensi vuonna 9,2%. Paha vaan, että sosiaalisissa tulonsiirroissa - lapsilisässä, opintotuessa, työttömyystuessa - ei vastaavia indeksikorotuksia tietenkään ole. Niitä ei ole nostettu aikoihin, eikä varmaan lähiaikoina nostetakaan.

Se, mitä tässä muka tienattaisiin olisi muualta pois, kun yhä useampi tipahtaisi toimeentulotuelle ja (allekirjoittaneen tapaan) maksattaisi hävyttömiksi käyvät terveydenhoitokulunsa sosiaalitoimella.

Vastustan.

STM:n tiedote 394/2005

STM:n tiedote 395/2005