Monday, August 29

julkaisutoiminnasta

Tämä on ollut "miksi kukaan ei tee mitään" -nillityspäivä. Suosikkiaiheeksi nousi Larppaaja -lehden surkea kohtalo.


Juho Reivo 8.11.2003
: "Numero 4/02 on vihdoin saatu taitettua, painettua ja postitettua. Vaiheet olivat värikkäät."
On siinäkin taas malliesimerkki siitä, miten ei ainakaan saada mitään tehtyä. Kaksi vuotta sitten Ropeconissa pidettiin toimittajakunnan järjestäytymiskokous jossa oli paikalla kolmisenkymmentä kiinnostunutta. Moni ihminen lupautui kirjoittamaan artikkeleita jos tarvetta on. Itse ilmoittauduin oikolukijaksi. Oli toiveita saada lehti ilmestymään edes muutaman kerran vuodessa.

Vaan mitä on tapahtunut? Ei yhtään mitään.
ELF Vesala 22.3.2004: "Viime vuosikerran luovaa taukoa pitänyt Larppaaja-lehti palaa tänä keväänä."
Toimituksella on postituslista, foorumi ja materiaalia. On nimetty päätoimittaja (Ines Lukkanen) ja toimitussihteeri (Valtteri Saad). Kuuleman mukaan on jopa saatu aikaan artikkeleita. Yhtään lehteä ei kuitenkaan ole ilmestynyt vuoden 2003 jälkeen - tai jos on, niin se on pidetty hyvin salassa. Kulutin hyvän aikaa nettiä tutkien, enkä löytänyt jälkeäkään uusista numeroista.
Valtteri Saad 28.10.2004: "Liveroolipelaajien lehteä Larppaajaa ei lopeteta, vaan seuraavat lehdet sujahtavat postilaatikkoon 2005. Muunmuassa tilaajille ja muillekin kiinnostuneille lisätietoa seuraa kuun alussa."
Viime keväänä luin toimittajien listan postista enää pelkät otsikot. Oli muuta tekemistä, eikä lehtihomma oikein jaksanut kiinnostaa. Jos olisi kaivattu oikolukijaa, niin olisin ehkä aktivoitunut, mutta pyyntöjä ei tullut. Listalla käsiteltiin lähinnä kokousaikatauluja ja vakuutettiin, että kyllä se lehti kohta julkaistaan. Jo tammikuussa sen sanottiin olevan painoa vailla valmis. Julkisesti päätoimittaja ei ole sanonut aiheesta halaistua sanaakaan.

6.4.2005 ilmoitettiin, että nyt on aika tehdä hiukan karsintaa listan lukijoiden keskuudessa. Viestiin kahden viikon sisällä vastanneet pysyisivät toimituskunnan jäseninä ja muut poistettaisiin.

Yksi toimittaja/avustaja vastasi listalle. Jotkut muut ehkä yksityisesti. Itse en reagoinut mitenkään - päätin, että jättäydyn mielummin pois kuin olen muka tekevinäni jotakin. Sen jälkeen ei kuulunut mitään. Oletin, että minut poistettiin listalta.
Jenni Henriika Häkkinen 18.7.2005: "Vastaan nyt Ineksen (päätoimittajan) ja Valtterin (toimitussihteeri) sijaan, kun heistä kumpikaan ei joko ole lukenut tätä topiccia tai osanneet vastata siihen mitään niin järkevää, että sen olisi voinut ääneen sanoa. Larppaajaa on työstetty jo lähemmäs kolmen numeron verran tänä vuonna, mutta jostakin syystä, jota tavantoimittajat kuten minä eivät tiedä, ei lehti ole edennyt joko a) oikolukijoilta taittoon [tai] b) taitosta painoon. Kallistun jälkimmäiseen."
Tänään käydyn keskustelun jälkeen päätin etsiä jälkiä Larppaajasta ja kävin siinä sivussa kokeilemassa löytyykö toimittajien foorumia. Siellähän se oli, ja lueskelin hetken. Vaan ei se mitään: saattaahan olla, että foorumia voi lukea kuka vaan, mutta kirjoitusoikeus on vain jäsenillä.

Testasin asiaa: lähetin typerän kysymyksen ja odotin, että Yahoo karjaisee etten saa. Toisin kävi. Viidessä kuukaudessa ei oltu saanut aikaiseksi toteuttaa julistettua karsintaa. En ollut saanut toimittajien listalta postia, koska huhtikuun kuudennen päivän jälkeen kukaan ei ollut lähettänyt listalle mitään.

En tiedä pitäisikö tässä itkeä vai nauraa. Voiko se nyt oikeasti olla näin vaikeaa? Jos materiaali kerran on, jos lehti on tosiaan oikoluettu ja taitettu, niin missä on vika kun sitä ei saada painoon?

Olisko aika harkita muutaman vastuullisen laittamista edesvastuuseen?