Tuesday, February 22

opiskelijaruokaa

Tapahtui viikonloppuna:

Eräs V:n perheen jäsen puhdisti tukkeutuneen imurin letkun ja siinä sivussa livautti jääkaappiini naudan paahtopaistin. Käyttöpäivä oli jäänyt taakse jo aikaa sitten, joten oli syytä valmistaa liha ateriaksi pikavauhtia - mieluusti ennen kuin se lähtisi omin jaloin karkuun. Tarmokkaasti lykkäsin toimenpiteen seuraavalle päivälle.

Opiskelijaruokaa koko viikoksi - paahtopaistia ja perunamuhennosta


  1. Lämmitä uuni kahteensataan asteeseen. Lämpenemistä odottaessa ehtii hyvin imuroida koko kämpän. Jos aikaa jää yli, voi jahdata kissaa imurilla.


  2. Avaa lahjoituspaistipakkaus. Tarkista, että liha on syömiskelposta. Jos et osaa päättää onko vaiko ei, heitä noppaa. Jos tulos on kielteinen, paista ruoka kuitenkin ja rukoile teräsvatsaa. Aseta paisti teflonvuokaan ja peitä se foliolla. Paista noin tunti/kilo. Vinkki: paistamisen aikana ehtii hyvin pestä muutaman koneellisen pyykkiä.


  3. Heitä kissa ulos keittiöstä ja ota paisti uunista. Töki veitsellä varmistuaksesi kypsyydestä.


  4. Tutki perunoita. Heitä liikaa itäneet roskikseen. Hae kaupasta syömäkelpoisia perunoita, maitoa, kermaa, tilliä ja jäätelöä. Sijoita paisti viilentyneeseen uuniin odottamaan.


  5. Kuori perunat. Heitä kissa pois tiskialtaasta. Jatka perunoiden kuorimista. Toista niin monta kertaa kuin on tarpeen.


  6. Keitä perunat. Laita keitinveteen kämmenpohjallinen karkeaa merisuolaa. Estä kissaa kiipeämästä perunakattilaan. Mene ottamaan torkut.


  7. Herää keitettyäsi perunoita yli tunti. Nyt luulisi niiden muussautuvan helposti. Lämmitä uuni noin viiteenkymmeneen asteeseen. Kaada pestyyn kahvinkeittimen pannuun sopiva määrä maitoa ja laita keitin päälle; näin maito kuumenee edes hiukan. Murskataksesi perunat ota käyttöön koriste-esineenä toiminut viinipullo (myös kaljapullo käy; hienostunut voi soveltaa perunanuijaa). Kaada perunasohjon sekaan runsain mitoin valkopippuria, kermaa, voita ja lämmitettyä kulutusmaitoa. Estä kissaa tunkemasta päätään perunakattilaan.


  8. Siirrä valmistunut perunamuhennos uuninkestävään kulhoon, laita päälle pala foliota ja siirrä se uuniin odottamaan. Pese perunakattila.


  9. Ota paisti uunista ja kaada lämmössä nesteytynyt rasvainen paistinliemi kattilaan. Laita kattila liedelle lämpenemään hitaasti. Leikkaa paistista (lihansyyn vastaisesti!) muutaman millin paksuisia siivuja. Siirrä tarpeellinen määrä siivuja takaisin uuniin pysymään lämpimänä. Estä kissaa hyppäämästä uuniin.


  10. Kaada paistinliemen sekaan sopivan liioiteltu määrä kermaa ja hämmennä. Sekoita juomalasissa kylmää vettä ja vehnäjauhoja; kaada litku hitaasti kuuman paistinliemen joukoon. Hämmentele ja odota, että tulee nälkä. Heitä kissa ulos keittiöstä.


  11. Kaada paistinliemestä valmistettu kastike sopivaan tarjoiluastiaan - kaatonokkainen kannu käy, koska kastikekauhaa ei kumminkaan ole. Kata pöytään perunamuhennos, paistisiivut ja kastike. Ripottele kaiken päälle tuoretta tilliä. Heitä kissa alas pöydältä.


  12. Syö.

Tarvikkeet
  1. Ruoka-aineet:

    • marinoitu naudan paahtopaisti

    • perunoita (lajikkeeksi kelpaa esim. van gogh)

    • litra kulutusmaitoa

    • pari desiä kermaa

    • valkopippuria

    • tuoretta tilliä

    • karkeaa merisuolaa

    • pari ruokalusikallista vehnäjauhoja

    • tilkka vettä


  2. välineet

    • uuni

    • alumiinifoliota

    • (teflon)vuoka

    • uuninkestävä kulho

    • kattila

    • pullo tai perunanuija

    • terävä veitsi

    • haarukka

    • kauha

  3. Valinnaiset

    • kastikekulho

    • jäätelö (jälkiruoka)

    • osallistuva kissa