Tuesday, September 7

mörkö

Eläimen nimeäminen ei edisty. Sisareni ehdotus - Mörkö - on kieltämättä hauska, mutta en usko ottavani sitä käyttöön. Kaikkihan tietävät, että oikeasti Susi on mörkö (yksi lapsi sanoi niin, ja lapset tietävät tällaiset asiat). Mörköjä voi olla vain yksi, tai ne alkavat tapella keskenään Ylimmästä Mörköydestä. Susi on vetelä nainen, mutta todennäköisesti pyyhkisi viattomalla kissanpennulla lattiaa. Se olisi ruma temppu. En siis voi nimetä kissaa Möröksi.

(Huomaako kukaan, että olen juonut tänään aika paljon kahvia?)

Anni aiheutti minulle hetkellisen sätkyn soittamalla yhden aikoihin ja kysymällä miksen ole jo konservatoriolla. Hämmennyin, koska olin illalla katsonut ettei minulla ole tunteja ennen neljää. Tarkastaessani kalenteria havaitsin unohtaneeni länsimaisen musiikin historian kurssin.

Muut olivat parhaillaan aloittamassa musiikin historian peruskurssia, mutta itse päätin jo aiemmin osallistua pidemmälle kurssille - kaksi opintoviikkoa sen pakollisen yhden sijasta - ja se tunti alkaisi vasta puoli kolmelta. Ei siis paniikkijuoksua koululle. Hyvä silti, että soitti, koska muuten olisin unohtanut koko kurssin.

Tunnilla kirjoitin ahkerasti muistiinpanoja asioista jotka kuuluvat lukiossa opittuun yleissivistykseen. Lähes koko puolitoistatuntinen kulutettiin käymällä läpi sitä, että Kreikan ja Rooman kulttuurilla on ollut jonkinlainen vaikutus nykypäivän eurooppalaiseen kulttuuriin. Musiikkiin päästiin viimeisen viidentoista minuutin aikana. Eiköhän tahti ala ensi viikolla tiivistyä, mutta turhautti silti kuunnella kysymyksiä siitä kuka Prometheus oli.

Sellotunnilla opettaja katsoi stemmojani. Nyt tiedän miten ne kummallisuudet pitäisi soittaa, ja tiedän myös, etten kykene siihen tällä varoitusajalla. En minä ole ammattilainen, en vielä pitkään aikaan. Jotkut niistä tempuista ovat vaikeita kokeneellekin sellistille, saati sitten sellaiselle joka on kahdeksan vuoden tauon jälkeen saanut kaksi sellotuntia.

Sul tasto -> Ponticello? Col legno batt.? Ad lib. flageoletteja skaalan äänillä?

Minun on saatava musiikkisanastoni Kokkolaan ja äkkiä. Eihän noita ymmärrä jos ei ole istunut vuosikausia pänttäämässä italiaa. Ja minähän olen istunut, mutta en silti muista että mitä helvettiä nuo muka tarkoittavat. Yritä nyt sitten soittaa, kun et ymmärrä nuotteja.

Säveltäjän on siis pakko tehdä kompromisseja tai hommata parempi sellisti. Kaikkein paras vaihtoehto olisi tehdä molemmat: stemmoja voisi yksinkertaistaa vähän ja kun niitä olisi soittamassa joku toinenkin, ei olisi niin kauheaa painetta.

Toisaalta: en jaksa odottaa, että kuulen teokset soitettuna. Ne vaikuttavat uskomattoman kieroilta, sellaisella hyvällä tavalla.

Ostin mäntysuopaa ja juuriharjan, mutta en vielä uskaltautunut mattojen kimppuun. Ne varmaan yrittävät syödä minulta jalat kun alan pestä niitä. Kuinka monella asuu räsymatossa Chtulhu? Jo pelkkä imuroiminenkin oli vaarallinen kokemus, mutta se oli pakko tehdä tai Jeron sitkeä karvapeite olisi vallannut tämänkin kämpän.

Nyt kotiin. On nälkä.