Wednesday, February 9

kirja-ale

Toimeentulotuesta innostuneena painelin kirjakauppaan. Alennusmyynnin rippeitä oli tarjolla vielä muutama laatikollinen; ostin Myrskyn Ajan, koska kotimaista roolipelikirjallisuutta pitää tukea. Praedoria en saanut ostettua silloin kun sitä vielä kaupasta sai ja se jäi harmittamaan. Ei koskaan ollut rahaa, ja silloinkin kun oli, niin roolipelikirja ei ollut ensimmäisenä ostoslistalla.

Jos jostain löydän niin yritän saada haltuuni sekä Praedorin että viime Solmukohdan kirjan Beyond Role and Play. Jälkimmäinen löytyy netistä pdf -muodossa mutta tekstin lukeminen koneelta on rasittavaa puuhaa. Arvostan kirjoja, haluan sijoittaa ne hyllyyn ja lukea niitä sängyssä.

Vielä en ole uskaltautunut naapuriin muuttaneeseen antikvariaattiin. Parempi olla menemättä toistaiseksi; kirja-ikäväni on kasvanut kun lukemistoni on odottanut pakettiautoa Tikkurilassa. Jos erehdyn nyt divariin, pistän tuet menemään alta aikayksikön.

Toisaalla ihmetellään kuinka opiskelija viitsii laittaa kymmeniä euroja menemään kertakäyttötavaraan - kirjoittajan mielestä kirjalla tai leffalla ei ole arvoa ensimmäisen luku- tai katsomiskerran jälkeen.

Ilmeisin vastaväite on tietysti se, että ei kirja ole kertakäytöesine. Omalla kohdallani suuri merkitys on kuitenkin myös sillä, että haluan omistaa: kirjan on oltava omassa hyllyssäni, oikean genren kohdalla, aakkostettuna kirjailijan sukunimen ja ilmestymisvuoden mukaiseen järjestykseen.

Vanhempieni kodissa on suuri määrä kirjoja. Tiiviisti täytetyt lundia-hyllyt vievät reilusti seinätilaa. Useille hyllyille on laitettu kirjoja kahteen riviin, harvemmin luetut taakse ja suositummat etureunaan. Isovanhemmilta perittyjä upseerimatrikkeleita lukuunottamatta teoksia myös luetaan; tuoreempia haetaan kirjastosta ja parhaat - jo luetut - ostetaan omaksi.

Anttilan alennuslaarissa elokuvat maksavat alle kympin. Kertaakaan en ole vielä ostanut, vaikka keräilyinto on samansuuntainen kuin kirjoissakin. Jostain syystä yhdeksän euroa elokuvasta tuntuu kalliilta, kun taas viidentoista euron kirja on halpa.

Kunhan rahaa on joskus enemmän, ostan toisenkin kirjahyllyn. Haluaisin huoneen jonka seiniä kirjahyllyt kiertävät niin, että vain ikkunan paikka on tyhjä. Hyllyt ulottuisivat kattoon. Tietokirjat alimpana, ja kulman taakse kätkettynä okkultistisia teoksia. Pehmeä matto, nojatuoli jossa on mukava rötköttää ja kunnon lukulamppu.

Ikinä en sieltä liikahtaisi.