Wednesday, February 16

alleluia!

Kommenttiosastollani on suorastaan tulva! Hämmentävä kokemus. Tämän soisi toistuvan useamminkin.

Taloustilanne paranee hitaasti, vaikken voikaan ottaa pankista lainaa. Luottotiedoista ei narahtanut - ne ovat näköjään kuin ihmeen kautta säilyneet ilman merkintöjä - vaan ongelmia tuottaa sossu. Pienistä käyttötuloistani merkittävä osuus on toimeentulotukea; jos otan pankista lainan, menetän toimeentulotuen samantien.

Kuvitelkaa tätä, ihan oikeasti: en voi ottaa lainaa maksaakseni perinnässä ja/tai ulosotossa olevia velkojani pois, koska tämä luotto - josta en itse pitäisi penniäkään - luettaisiin tuloksi. Sossu ja velkaneuvoja tarjoavat vain yhtä vaihtoehtoa: annan kaiken mennä käräjäoikeuden kautta ulosottoon, otan viiden vuoden maksuhäiriömerkinnän, annan velan kasvaa hävytöntä korkoa usean vuoden ajan kunnes valmistun ja saan (toivottavasti) töitä. Kun palkka alkaa juosta, ulosotto ryhtyy perimään saataviaan automaattisesti.

Velkaantuneelle köyhälle ei anneta minkäänlaista mahdollisuutta hoitaa itseään kuiville.

Onneksi on vanhemmat jotka kykenevät lainaamaan rahaa. Ja toisin kuin monta kertaa aiemmin, tämän lainan maksan viimeistä penniä myöten takaisin. Nyt on itsekunnioitus pelissä.